Bugün yazıyorum yarın yazarım derken, sonunda siyah benekli kuru fasulyelerin tarifini yazıyorum:) Ben bile inanamıyorum inanın şuan gözlerim dolu dolu, uyuşuklukta rekora koştuğum uzun bir sürenin sonunda tekrar sizlerle bir post paylaşabilmek beni çok duygulandırdı 😜
Bu süre zarfından ne yaptın be kadın, bir yazı karalayamadın şuraya diyenlere cevabım hemen geliyor : Hunharca gezdim nihahahah 🙂 Bir Bursa’ya gittim, bir Adapazarı’na gittim, yetmedi bir de Didim’e gittim; yaz mevsimini kapadım geldim çok şükür.
Bu güzelim piyazı da Adapazarı’nda bir aile pikniğinde mangalın yanında yaptım; ben yaptım diye demiyorum, hakikaten güzel oldu zira pek de bir şey yapmadım malzeme güzeldi. Instagramdan beni takip edenlerin hatırlayacağı üzere bu siyah benekli kuru fasulyeleri annem Bulgaristan’dan getirmişti ve görür görmez renklerine bayılıp hemen burada paylaşmıştım. Bir süre nasıl pişirsem diye düşündüm, bilenlerden gelen tavsiye kuru fasulye gibi pişirildiği yönünde oldu. Ama annem alırken satıcı bununla çok güzel piyaz yapılır diye satmış. Ben de dedim fırsat bu fırsat hazır bir de mangallı piknik bulmuşum yapayım bir piyaz dedim. iyi ki de demişim pek lezzetli oldu, çok da doyurucu zira bu fasulye taneleri, kuru haliyle normal fasulye tanelerinin 2 katı büyüklüğündeydiler. Ama ben bunları aynı normal kuru fasulyeye yaptığımız gibi bir gece suda beklettim ve sabah gözlerim yuvalarından çıktı. Çünkü neredeyse küçük boy midye boyutlarına ulaşmışlardı suyun içinde beklerken 🙂 Neyse dedim demek ki cinsi böyle attım düdüklü tencereye haşladım bir güzel. Tencereyi bir açtım daha da büyümüşler 🙂 Yani sözün kısası dev fasulyelerden bir piyaz oldu. Ama fasulye deyince kesinlikle kuru fasulye lezzeti beklemeyin, çünkü sadece haşlanmış halini gözünüzü kapatıp yerseniz eğer, bildiğiniz haşlanmış kestane. Neredeyse fark yok baya kestane lezzetinde ve tadında, bu siyah benekli kuru fasulyeler. Yani bu durumda takdir edersiniz ki piyazı enfes oldu, ellerime sağlık ❤
Merak edenler, ben de yaparım yerim, neyim eksik diyenler için tarifi aşağıda 👇🏾
Öncelikle kuru fasulyeleri yıkayın ve mümkünse bir gece boyunca değilse 3-4 saat suda bekletin. Fasulyeleri bir kaba aldıktan sonra üstlerini geçecek kadar su koymanız yeterlidir.
Fasulyeleri sudan çıkartıp süzün ve düdüklü bir tencerede yine üstlerini geçecek kadar suyla doldurun ve kaynamaya başladıktan sonra ortalama 15-20 dakika pişirin.
Piştikten sonra fasulyeleri bir süzgeç yardımıyla süzün ve soğumaya bırakın.
Piyazın Hazırlanması
Soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın ve yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar tuz dökün üstlerine. Soğanları bu tuzla beraber iyice yoğurun. Böylece soğanın acı kısmı çıkacak ve soğanlarınız yumuşayacak. Yeterince yoğurduktan sonra soğanları bir süzgeç yardımıyla bol suyla yıkayın, tüm tuzun gittiğinden emin olun.
Sarımsakları ince ince doğrayın ve derince bir kaba alın. Üstlerine yumuşattığınız soğanları, küp küp doğradığınız domatesleri, ince ince doğradığınız maydanozları ve son olarak da haşlanmış fasulyeleri ilave edin. Bir güzel karıştırın.
Piyaz Sosunun Hazırlanması
Limonları sıkın ( damak tadınıza göre 1 ya da 2 limon ) , ve bir kabın içinde limon suyunu, sirkeyi, nar ekşisini, zeytinyağını ve isteğinize göre istediğiniz miktarda tuzu karıştırın.
Servis
Hazırladığınız salata sosunu piyaz malzemelerinin üstüne gezdirin ve güzelce karıştırın. Dilerseniz servis ederken sumak da ilave edebilirsiniz, ben kullanmadım.
Afiyet bal şeker olsun 🙂
Merhaba,
Ben Gökçen; bitanecik kızım Nisan, canımın içi eşim Serdar ve diğer tüm sevdiklerim için mutfağımda pişirdiğim yemekleri paylaştığım; bazen seyahat anılarımızı anlattığım, bazen de hayata dair bir şeyler karaladığım bloğuma hoşgeldiniz :)
Bloğumda gezerken keyifle vakit geçirmeniz, tarifleri denemeniz ve hayatın sıkıcı kısımlarını biraz da olsa unutabilmeniz dileklerimle <3